А тобі потрібен діджитал-детокс?




Боїшся місць, де немає wi-fi?
Забути вдома телефон – твій найкошмарніший сон?
Скролиш стрічку соцмереж у транспорті, за обідом, у ванній?
Робиш пост у соцмережах і щохвилини перевіряєш, скільки лайків він зібрав?

Агов! Тобі потрібен діджитал-детокс!


Діджитал-детокс або цифровий детокс – це свідома відмова від використання гаджетів або обмеження їх присутності у повсякденному житті (як лайт-версія).

Прокинувшись зранку від будильника на телефоні, ми неодмінно перевіряємо особисту та робочу пошту. Одночасно читаємо повідомлення у мессенджерах (навіть якщо це рекламна розсилка від виробника  карбюраторів). Готуючи сніданок, вмикаємо плей-ліст. Снідаємо, переглядаючи новий випуск блогу, а на фоні по телевізору рекламують засіб від нежитю чи розповідають про суперпропозицію від Магазину на дивані...

І це не закінчується. Ні вдома. Ні на роботі. Ні ввечері під час зустрічі з друзями.
Гаджети всюди. Вони заполонили наше життя, заповнили собою кожну його хвилину. Покликані вирішувати задачі та спрощувати існування їх користувачів, вони, мов герої сучаcних фантастичних фільмів, атакують кожного з нас, поглинаючи людство без залишку.
Психологи та лікарі, аналізуючи симптоми та скарги сучасних пацієнтів, дійшли твердого висновку, що гаджетоманія завдає реальної школи психічному та фізичному здоров'ю людей.
То чому тотальне занурення у цифровий світ є небезпечним та чому дана тема – це не лише привід для диванних дискусій у ФБ?

Ось лише декілька фактів згубного впливу гаджетозалежності:

  • Кліпове мислення. Ніколас Карр, автор відомої книги «Пустишка. Що інтернет робить з нашими мізками» говорить про зниження рівня уважності, здатності фокусуватися на задачі у тих, хто зловживає соцмережами та інтернетом. Кліпове мислення називають феноменом сучасності. Через нестримний потік інформації (бажаної і ні), яка валиться на нас з веб-сторінок, ми втрачаємо навик концентрації. Користувач просто споживає енергію байт за байтом, не встигаючи її обробляти та аналізувати як слід.
  •  Емоційна нестабільність. Окрім залежності настрою від кількості лайків, щоденне, часто мимовільне, споживання новин про катастрофи та хвороби створює інформаційну бульбашку з постійних стресів та зайвих переживань.
  •  Техношия. Teck neck або «техношия» - популярний термін у колах європейських лікарів. Все більше пацієнтів жаліються на викривлення постави, біль у шиї. А все тому, що кількість екранного часу стрімко росте і люди все більше годин проводять з опущеною над екраном головою. Окрім ортопедичних проблем, характерними для людини сучасності є ранні зморшки на шиї та поява другого підборіддя навіть за відсутності зайвої ваги. Це все так само ознаки «техношиї».

.....


Не будемо вкотре зупинятись на тому, як занурення у гаджети обкрадає час на живе спілкування та можливість жити «у моменті», а не онлайн. Краще поділюсь порадами, як зменшити присутність «цифри» у своєму житті, тим самим покращивши свою продуктивність, фізичне здоров’я та емоційний стан.

Детокс-програма. 10 простих прийомів, які можна застосувати прямо зараз

  1. Вимикай wi-fi на ніч. Так, повністю вимикай прямо на роутері. Це позбавить тебе бажання подивитись декілька відео ввечері (до 2-3 ночі), а сповіщення не турбуватимуть твій сон. Розповідати, наскільки важливим є для людини повноцінний 8-годинний сон?
  2. Видали ярлики соцмереж з робочого екрану. Як не крути, а часто залежність від соцмереж є найсильнішою з усіх діджитал-залежностей.
  3.  Підчищай список розсилок. Відсутність зайвих листів не лише підтримуватиме порядок у поштовій скринці, а й не відволікатиме сповіщеннями та страхітливим списком «непрочитаних».
  4. Купи блокнот. Маючи красивий стильний блокнот, записи захочеться робити саме в ньому. Це дозволить зайвий раз обійтись без гаджета.
  5. Ходи гуляти без телефона. Спочатку буде страшно, але ти звикнеш J
  6. Викинь телевізор. Повір, там немає нічого такого, що ти не знайдеш під час сьорфінгу  інтернетом (звісно,нетривалого та контрольованого). А звичка вмикати його фоном зранку на кухні – лише зайве навантаження на мозок та реальний ризик з’їсти більше.
  7.  Використовуй таймер. Визнач, скільки часу на день ти можеш проводити з гаджетами та слідкуй за дотриманням ліміту.
  8.  Digital-free time. Визнач час доби, коли ти точно не користуєшся гаджетами (ні-ні, це не має бути ніч!:). Якщо маєш родину, нехай це буде вечірній час, який можна провести за теплим родинним живим спілкуванням.
  9.  Обирай місця для відпочинку, де немає інтернету.  До речі, подібний туристичний тренд набирає обертів у Європі і «digital-detox»-тури коштують серйозних грошей. Цінуй можливості! Нам в Україні значно легше та дешевше знайти wi-fi-free курорти. І більше не пиши гнівних відгуків про колиби та готелі, де «навіть вай-фаю немає» ;). Будь у тренді!
  10. Вчись жити моментом. Насолоджуватись краєвидом чи крутим концертом, не роблячи селфі та стріму – це справжній кайф! Круті емоції, що заряджають на місяці вперед. Спробуй!
              
 7 днів без соцмереж. Мій досвід

Якось вирішила перевірити себе на міцність та відмовилась від соцмереж на тиждень. Одразу видалила застосунки соцмереж з телефону та їх адреси з вкладок в Google. Перші день-два була справжня ломка. Я не знала, чим зайнятися у транспорті, у черзі, в обідню перерву…

А потім щось змінилось. І я це точно відчула. У транспорті моя вільна від інформаційної атаки голова почала продукувати цікавезні ідеї, я згадала про забуті плани-мрії і вже почала генерувати способи їх втілення. Чималим кайфом було в транспорті придумувати історії, характери пасажирів навколо ;). Це круто розвантажує та тренує креативне мислення. Йдучи вулицею без навушників, я, мов турист-іноземець, по-новому дивилась на місто. Побачила дивовижну ліпку на будинку, повз який ходила вже третій рік.

Чи відчула я, що позбулась чого значимого? Абсолютно ні! Єдине, без фейсбук-нагадування забула привітати декількох друзів з днем народження. Вагомий недолік? Не впевнена. Це привід запам'ятати дати і зайвий раз потренувати пам'ять ;)


Зацікавила тема? 

Послухай виступ Tania Mulry, гуру цифрового маркетингу, про те, як приручити технології, доки вони не приручили тебе.






Коментарі