Нашестя метеликів: природна закономірність чи містичне знамення



Ласкаво світить сонечко, пахне липа, а у волоссі грають метелики… Солодкий сон? Зовсім ні! Реальність сучасного Києва.
Київ просто заполонили метелики. Вони всюди: на тротуарах, у парках, на офісних підвіконнях…

Чи є пояснення цьому феномену?

Поки невиправні романтики будували асоціативні ряди на кшталт «Метелики-Феї-Казковий ліс-Здійснення мрій», Валерій Корнєєв, ентомолог, професор, доктор біологічних наук, автор 200 наукових статей на своїй сторінці у Фейсбук пояснив ситуацію з позиції тверезої сухої науки.
«Сонцевик чорно-рудий (Nymphalis xanthomelas) -- так зветься метелик, який десятками тисяч з'явився сьогодні повсюдно в Києві, переполохавши киян, -- має гусінь, що живиться на найрізноманітніших листяних деревах, переважно на вербах і тополях. Минулий рік був для нього особливо сприятливий, і дорослі метелики минулого року були також численні. Весна цьогоріч була "моментальною", то ж і метелики, що дожили до весни у хованках, відклали яйця практично одночасно, у перший же сприятливий день. Відтак, усі гусениці (а їх було ще більше, ніж торік), швидко розвинулися за травень, залялькувалися також майже у той самий час. Лялечка розвивалася трохи більше тижня, поки всередині неї сформувалися крильця і ніжки, і щойно вночі пройшов добрячий дощ, усі лялечки луснули, і вранці сьогодні дружно повиходили імаго, тобто, дорослі метелики…»
Варто зазначити, що «метеликовий вибух» спостерігається не лише у Києві. Жителі інших областей так само здивовані аномально великою кількістю метеликів у їх місцевості.

Таємний сенс?

Здавна у древніх греків та слов’ян метелик був символом душ померлих людей, ознакою людського безсмертя та воскресіння душі.
Чи не є цьогорічне засилля метеликів благанням до людства зупинитися? Способом нагадати про ту жахливу кількість людських втрат, якої ми зазнали за останні роки на сході? Про тих хлопців і дівчат, які обірвали своє життя так рано. Про тих, які стали метеликами…

Коментарі