Подумай перед тим, як клікнути або Без права на помилку


«…МОЗ звільнило лікаря Інституту раку після того, як вона сказала воїну АТО: «Вы убиваете братский народ»
Джерело інформації: пост у ФБ

«…Мережа магазинів зазнала бурхливого нападу критики після того, як співробітник згадав про тих відвідувачів, які просять «кипяточка в эспрессо», а один з клієнтів впізнав себе»
Джерело інформації: пост у ФБ
Небезпека соцмереж

І таких прикладів безліч.
Соціальні мережі стають небезпечним інструментом, який здатен перекреслити людське життя.
Без розбору. Без спроби перевірити достовірність інформації. Просто ще один лайк, просто ще один шер – і лінчування починається. Диванні критики із задоволенням смакують жертву по кісточкам, нівелюючи всі попередні здобутки та досягенення. Бізнес-сторінки миттєво, як кондори на падаль, злітаються на новину (ситуативний маркетинг – ефективний порятунок від зниження KPI у соцмережах). І ще одне життя розтоптано. І ще один старт-ап помер.

Хочете експеримент? Пам’ятаєте Моніку Левінскі? І з памяті виринає: «А, це та сама шльондра, підстилка американського президента?», чи не так?
А ще вона жінка-підприємець, модельєр сумок та психолог. Не знали? Бо це не цікаво для ЗМІ. Секс та насилля – те, що цікавить людство на рівні інстинктів. І те, що приносить найбільші дивіденди засобам масової інформації.
З 1998 року Моніка уникала публічності, зосередившись на відновленні психологічного стану та боротьбі з депресією. У своїй лекції на TED вона говорить: «Так, у 22 я зробила помилку! Підніміть руку ті, хто не помилявся у такому віці…». 
Соцмережі не лишають права на помилку, на помилування, на виправдання. Лайк та шер – ось що цінується у соціальних мережах. Милосердя та емпатія не в тренді.
Левінскі розповідає про складнощі, з якими довелось зіштовхнутись її родині. А ще про безліч випадків суїциду тих, хто не впорався у подібній ситуації. 
Про тих, чиє життя згубив «клік», «лайк» та «шер».

Подумай перед тим, як клікнути…




Коментарі